top of page
space-2334655.jpg
  • Yazarın fotoğrafıGizem Çolakoğlu Baday ASA Dip. ISAR Cap.

14 Ekim GÜNEŞ TUTULMASI

Tutulmalar yaratıcı iradenin hayatımızı yeniden rayına soktuğu ilahi dokunuşlardır.

Bu dönemlerde cüzi irademizden daha fazla külli iradeyi deneyimleriz. Hayatımızı rayına sokan ilahi müdahaleler ruhsal tekamül planımızda gerekli dersleri ve tabii ödülleri içerebilir.


Bu dönemde karşımıza çıkan deneyimlere her ne yaşarsak yaşayalım bunun kuşkusuz tekamül planımıza bizi daha fazla yaklaştırmak için olduğu farkındalığı ile bakarsak hayatımızın yol haritasını daha bütüncül, daha kuş bakışı görebiliriz.


Ay düğümleri her birimizin haritasında belirli burçlarda ruhumuza genel olarak katmakta olduğumuz erdemler hakkında bilgi veriyor.


Biz doğduktan sonra Ay Düğümleri olduğu yerde kalmıyor ve hareketine devam ediyor. Bu hareket(transit) kolektif bir şekilde her birimizin etki aldığı dersler çıkartıyor karşımıza.


Şimdi kolektif olarak bizi, önümüzdeki yaklaşık 1.5 yıl boyunca etkisi altına alan Koç-Terazi aksındaki tutulmalardan ikincisi 14 Ekim’de gerçekleşiyor.


Öncelikle söylemeliyim ki, bu tutulma niteliği öncü burçlardan birinde gerçekleştiğinden, etkilerini hiç öyle sessiz değil, bilakis hayatımızda trompetler çalarak gösterecektir. Birden bire gerçekleşen olaylara, değişiveren koşullara, insanlara ve hatta belki kendinize şaşırıp kalabilirsiniz.




İçinde bulunulan koşulları daha masalsı dinlemek isteyenler için Eski Mısır'dan bir bilgiyle harmanlamak istiyorum önce.

Kozmik uyum ve adalet tanrıçası Ma’at’in kafasındaki tüyün Gerçek’i temsil ettiğini bilir misiniz?


Eski Mısır inanışında insanın kalbi, yaşamı boyunca yaptığı her iyilik ve de kötülüğü kaydederdi.


Bir ruh, ölüp diğer dünyaya geçeceği vakit, bir teste tabii tutulur; “Kalbi” adalet tanrıçası Ma’at’in terazisinin bir tarafına konurdu. Diğer tarafa da Maat’in Gerçeği temsil eden tüyü konurdu.


O kişinin kalbi eğer tüyle dengedeyse o son testi geçer ve diğer dünyaya ruhu Huzurla geçerdi. Eğer kalbi Gerçeğin tüyünden daha ağırlaşmışsa, o zaman bir canavar tarafından ruhlarının yenileceğine inanılırdı.


Bu metaforların sembollerine odaklanalım.


Yapılan eylemler adil ve doğru yolda ise, kalbimizde bir ağırlık yapmaz, içimiz huzurda ve rahattır, gece de rahat uyku çekeriz.


Eğer bir şeyler “dengede” değilse, o zaman tam tersi kalbimize ağır gelir.


Her ne kadar nefsimiz günlük hayatta bizi uyuşturmaya da çalışsa, o Kalp ruhun ağırlığını hissettirmeyi iyi bilir.


Kalbi huzursuz olan azaptadır.


Ya birine adaletsiz davranmıştır, ya kendine adaletsiz davranılmasına uzunca süre sabretmiştir.


Şimdi Terazi burcundaki Güneş tutulmasıyla kalbimizin huzuru tartılacak.


Tutulma Güney Ay Düğümü tarafında gerçekleşeceğinden, geçmiş konular yeniden gündeme gelebilir ya da geçmiş süzgeçten geçirilebilir. Ayrıca, bırakılması veya salıverilmesi gereken tutumlar, ilişkiler, kişiler de dikkatimizde büyük yer kaplayacaktır.


Ayrıca, Ay'ın önündeki ilk ve tek açı Plüton ile dik açısı olacağından, gelişen hızlı olayların getireceği sonuçların hayatlarımıza bir daha eskisine geri dönülemeyecek kesinlikte bir dönüşüm getireceğine işaret ediyor.


Terazi burcu doğası gereği, kolektif olarak bu tutulma etkisiyle, diğerleri ile ilişkilerimiz odağa taşınır. Aşk-iş-aile-arkadaşlık.. her tür ilişkideki karşılıklı alışverişler gözden geçirilir.


“Ben ne katıyorum, karşı taraf ne katıyor?

Ne kadar adaletli bir ilişkimiz var?

İki tarafı da adaletli bir şekilde değerlendiriyor muyum?

Gölge yönleriyle:

Başkasının ya da kendi hakkıma giriyor muyum?

Uyum ve denge kurmak için yüzleşmekten kaçınmakta olduklarım neler?

Aman Ali Rıza Bey huzurumuz kaçmasın diye diye hoşlanmadıklarıma susup yüzüme samimiyetsiz bir gülüşle taktığım kibarlık maskesi ağır gelmeye mi başladı?

Artık fazlasıyla sabretmiş mi hissediyorum?”


Bununla birlikte kollektif olarak ilişkiler, evlilikler, ortaklaşa işler, işbirlikleri, diplomasi, artistik, estetikle ilgili ve sanatsal işler, adalet sistemi, siyasi ilişkiler, politikacılar, diplomatlar, arabulucular, stil-tarz, kozmetik sektörleri ön plana çıkar.

Tutulma derecesi


Tutulma Ay Düğümleri ekseni ile Plüto’yu Güney bendingden dik açı ile karşıladığından, oldukça sert bir rüzgar hakim; hele tutulmaya yaklaşırken yükselen gerilim bu Plüto’yu dik açı ile gerim gerim germekte olan Mars da önden germe işini yapmış görünüyor. Terazi burcunun temsil ettiği denge, uyum, barış ve diplomasi için bazen hayır diyememe ve hep karşıdakini düşünme tuşu çok büyük ihtimalle bu dönemde etkisiz kalabilir.


Eğer anlaşmazlıkları samimi bir şekilde dile getiremeyen, hoşlanmadıklarını pasif agresif yollarla karşıya anlatmaya alışmış biriyseniz, içinizde biriken gerilim de aynı oranda yüksek olacaktır. Biriken gerilim oranında, haklı olduğunuza inandığınız davanızda, karşı tarafa öyle siddetle yüklenebilirsiniz ki değil hukuki adalet, ilahi adalet esaslarına göre bile suç işleyebilirsiniz, karma yaratabilirsiniz. Yakın dönemde orta doğuda üzülerek gözlemlediğimiz gelişmeler gibi.


Mars ve Plüton'un tutulmadaki bu geriliminin pozitif bir etkisiyle örtüşen tutulmanın dahil olduğu Saros Güney 7 serisi, Brady'e göre bir kişinin geçmişten beri önüne çıkan engellerin hızlıca ortadan kalkmasını getiriyor.

Tutulma ile kavuşan Merkür, olayların zihinsel ve iletişim konuları etrafında döndüğünden bahsediyor. Söylenenler, zihni kurcalayanlar, yazılı-sözlü anlaşmalar, sözleşmeler, imzalar, ticaret(tüccarlar), eğitim(öğretmen-öğrenciler), avukatlar, arabulucular, elçiler, yazarlar, yayıncılar, gazeteciler, lojistik, seyahatler, karayolları, muhasebe ...


Tutulma yöneticisi Venüs, arzu ettiği keyif ve huzuru bulamadığı, ince eleyip sık dokuyan Başak burcunda. Dolayısıyla biz de uyumdan ziyade düzeltilmesi gereken kusurları didikleyen bir bakış açısında olabiliriz. Hele buna bir de Satürn karşıt açısı eklendiğinden, aradığımız huzuru elde etmek için, karşımıza çıkacak deneyimleri çetin bir muhakemeden geçirmemiz gerektiğini vurguluyor gökyüzü.

  • İlişkilerimdeki karşılıklı adalet, keyif, huzur ve uyum için önce neler eksik, nelerin düzeltilmesi gerekmekte?

  • Sonra iletişim; bu durumda karşılıklı olarak eşit hissettiren ve içime sinecek denge için, içime atmadan iletişim kurmalıyım.

  • Sonra, sorumluluk ve sınırlar; uyum için kendimden çok onlara mı kaydı şiraze, yoksa böyle hissederek haksız bir beklenti içinde miyim?

Venüs hem dispoze ettiği tutulma ile kavuşan Merkür ile karşılıklı ağırlamada, hem de dispozitörü Mars ile olumlu açıda olduğu Kuzey Ay Düğümü ile antisya ilişkisinde. Dolayısıyla, karşılıklı iletişim, adil kararlar ve geleceğe dair atılacak cesur ama adil adımlar için gökyüzü bizi desteklemekte.

Tutulma aynı zamanda Uranüs ve Neptün ile tanrının parmağı ile ifade edilen Yod açı kalıbının apeksinde. Burada da aslında değişime zorlanmakta olduğumuz görünüyor.

Daha iyi standartta bir ilişkiye ve adaletli koşullara sahip olabilmek için birlik bilincinden herkesi bütüncül görmeye odaklanmalıyız.

Irk, renk, din, inanç.. hepimizin kanı sonuçta yaralanınca kırmızı akıyor, bunu unutmadan empati kurabilerek ve kabullenicilikle başlamak, bu gerginliği huzur ve barışla çözebilmenin anahtarı olacaktır.


DÜNYA


Öncü burçlardaki tutulmalar genel olarak dünyada hükümet ve yönetimlerde hızlı değişimler görülür. Bu gelişmeler Terazi burcu ile bağlantılı olarak şu alanlarda olabilir:

adalet sistemi, adalet organları ve çalışanları, savaş-barış koşulları, yazılı-sözlü diplomatik anlaşmalar, diplomatik ve arabulucu tavırlar, müzakereler, arabulucu devletler, uluslararası işbirlikleri, uluslararası sözleşmeler, diplomatik imzalar, evraklar, uluslararası ticaret(tüccarlar), eğitim(öğretmen-öğrenciler), yazarlar, yayıncılar, gazeteciler, uluslararası lojistik, seyahatler, karayolları, geçmişin muhasebesi


TÜRKİYE


Başkent Ankara koordinatlarına göre çıkarılmış, dolayısıyla Türkiye hakkında gebel bilgi veren tutulma haritasında yükselen İkizler ve harita yöneticisi Merkür, tutulma ile kavuşmakta. Bu durumda değişken koşullar hızla yapılacak çeşitli diplomatik/ticari anlaşmalar veya diplomatik dil ve iletişim kanalları ile bağlantılı olabilir.


Merkür'ün karşılıklı ağırlama içinde olduğu tutulma yöneticisi Venüs ise hem ayrıntılara odaklı Başak burcunda, hem de sınır çekmeyi, bir şeyi doğru ve disiplinli bir şekilde yapmayı öğütleyen Satürn'den karşıt alıyor. Yani bu durumda Venüs'ün aradığı keyif ve gevşemeye alanı kalmamış görünüyor.


Venüs ayrıca ilerleme konusunda cesur Kuzey Ay Düğümü yöneticisi Mars ile uyumlu açıda. Huzursuzluk kaynağı olan alanlar ayrıntı ile deşifre edilmeli ve gerekli adımlar disiplinli ve cesur bir biçimde atılmalı.


Türkiye haritasının Merkür-Satürn kavuşumunu Güney Ay Düğümü partil kavuşumu ile tetikleyen tutulma, önümüzdeki dönemde anayasa gibi sağlam metin ve anlaşmalarla ilgili değişim çabaları gözlemlenebilir.


Türkiye haritasının 5.evine düşen tutulma, öncelikle eğlence ve keyifle ilgili yerlerde , okullar, eğitim sektörü ile ilgili şanssızlıklar; çocukların mutsuzluğuna, doğurganlığın azalıp kalp rahatsızlıkların çoğalmasına sebep olabilir. Aynı zamanda yönetimdeki veya yüksek statüdeki kişilerin alaşağı olduğu görülür.


Whole sign etkilerin de çok etkili olduğunu gözlemlediğimden 4. ve öncü Burca düşen tutulma, ülkenin iç güvenliği, muhalefet kanalı ve iç işleri ile ilgili hızlı gelişmeleri işaret eder. Ülkenin diğer ülkelerle sınır bölgeleri, arsa ve arazilerin imar ve iskanı ile ilgili seri gündemler görebiliriz. Aynı zamanda ülkenin refahı ve hükümet için olumsuz koşullar getirebilir. Halk içindeki ekonomik sınıf ayrımı huzursuzluklar çıkarabilir. Göz önünde olan bazı önemli kişilerin statü kaybı veya yaşamlarını kaybettiği görülebilir. Ayrıca, ne yazık ki bu alana düşen tutulmaları Sadullah el-Ankaravi deprem ve afetlerle ilişkilendirmiştir.


BURÇLAR


Bu etkileri hangi yaşam alanlarında yaşayabileceğinizi görmek için, eğer haritanıza hakim değilseniz,⁣

Terazi burcundaki Güneş tutulması için önerdiğim okuma sırası:⁣

1️⃣ Yükselen burcunuz⁣

2️⃣ Yükselen burcunuzdan sonraki burç⁣

3️⃣ Güneş burcunuz (burcum diye bildiğiniz burç)⁣


KOÇ: Önümüzdeki bir yıla yayılan etkisiyle bu tutulmada hızla gelişen konular ikili ilişkileriniz üzerine olacak. Bekarlar evlenebilir, evli olanlar evliliklerini gözden geçirebilir ya da eşlerinin hayatında yeni gelişmeler olabilir. Evliliğinizdeki uyum ana odağınız haline gelebilir. Yeni iş ortaklıkları kurabilir, iş teklifleri alabilir, yeni kontratlar imzalanabilir. Geçmişle bağlantılı davalar yeniden gündeme gelebilir, bunlar akrabalar, çalışma ortamı ve sorumluluklarınızla bağlantılı olabilir. Hayatta gelecekte olmak istediğiniz pozisyon için bazı krizlerle mücadele etmeniz gerekebilir. Bunları, arkanızdan dönme potansiyeli olan dolaplara karşı gözü açık olarak bertaraf edebilirsiniz. Ayrıca fazla akışa bırakmanız kaynaklı gelişen belirsizliklerle ilgili daha sağlam bir strateji geliştirmelisiniz.


BOĞA: Önümüzdeki bir yıla yayılan etkisiyle bu tutulmada hızla gelişen konular günlük düzeniniz ve rutinlerinizle ilgili olacak. Belki çocuklarla, yaratıcı projelerle, ya da kazanç kaynakları ile ilgili yeni sorumluluklar almanız gerekecek. Çalışma ortamınızda ve çalışma arkadaşlarınızla ilgili finansal kaynaklı hızlı gelişmeler olabilir. Yeni bir işe girme, iş değişikliği gibi durumlar olabilir. Sağlığınızla ilgili yeni bir sistem uygulamaya başlayabilirsiniz. Genişlemeye dair ihtiyaçlarınız ile ikili ilişkileriniz arasında çıkan gerginliği, sağlam sosyal işbirlikleri kurarak çözebilirsiniz. Ayrıca hayalleriniz için sağlam adımlar atmaya başlayabilirsiniz.


İKİZLER: Önümüzdeki bir yıla yayılan etkisiyle bu tutulmada hızla gelişen konular sizin kendinizi özgün şeklinizle göstermenizle ilgili olacak. Belki yaratıcılığınızı sanat ile ortaya çıkarırsınız, belki ilhamınızı bu sefer yaratıcı bir projeye aktarırsınız. Hayattan aldığınız keyif alanında hızla gelişen konular belki yeni bir aşk, ailevi konular veya yuva ile ilgili olabilir. Ayrıca, hayatınıza çocuklarla ilgili hızlı değişimler girebilir. Ortaklaşa sahip olduklarınız, borçlar, ameliyatlar veya sırlar gibi krizli konular ile aldığınız sorumluluklar gerginlik yaratabilir. Çalışma ortamı, çalışanlarınız veya günlük düzende mücadele etmeniz gereken krizler çıkabilir. Bunları gelecek planlarınızı sağlamlaştırarak ve belki kariyer adımlarınızı belirginleştirerek çözebilirsiniz. Sağlık kontrollerinizi aksatmayın.


YENGEÇ: Önümüzdeki bir yıla yayılan etkisiyle bu tutulmada hızla gelişen konular aile ve akrabalar çevresinde gelişebilir. Ailede yeni ev/arsa almak, bebek sahibi olmak gibi yenilikler yaşanabilir. Eviniz içinde yenilikler yaptırabilir, yerleşim alanınız ve belki ikametinizle ilgili hızlı gelişmeler yaşayabilirsiniz. Eşiniz ve çocuklarınızla bağlantılı bir baskı ve mücadele hissedebilirsiniz. Rakipleriniz sebebiyle, kendinizi özgün bir şekilde gösterme konusunda mücadele etmek durumunda kalabilirsiniz. Hayatınızı daha uyumlu hale getirmek adına, atalardan gelmiş veya geçmişten getirdiğiniz kalıplar ve algılarınız üzerinde çalışabilirsiniz. İkili ilişkileriniz ile hayattan aldığınız keyif ve aşkınız/çocuğunuz arasındaki gerilimi, hayat felsefenizi sağlamlaştırarak veya ilahi adaletle çözebilirsiniz.


ASLAN: Önümüzdeki bir yıla yayılan etkisiyle bu tutulmada hızla gelişen konular genel itibari ile algılama ve iletişim kurma biçiminizle alakalı olacak. Yakın çevreniz, yakın arkadaşlar, komşularla iletişim çevresinde gelişen durumlar olacak. Ayrıca akrabalarınız ve kardeşlerinizin hayatında hızla gelişen konularla alakalı olabilirsiniz. Taşınmak, seyahat etmek, yeni insanlar tanımak, gezmek, görmek ve belki yeni eğitimler almak isteyebilirsiniz. Bunlar geçmişle, sosyal çevre ve finansal durumunuzla bağlantılı olabilir. Günlük rutin, sağlık, sorumlulukların baskıları veya çalışma yerindeki gerginlikler aile içinde gerilime sebep olabilir. Bunları krizle mücadele yeteneklerinizi güçlendirerek çözebilirsiniz.


BAŞAK: Önümüzdeki bir yıla yayılan etkisiyle bu tutulmada hızlı gelişen konular genel olarak maddi gelir kaynaklarınız ve sahip olduğunuz varlıklar olacak. Belki hızlı bir şekilde ilahi müdahale ile kazanca çevirebileceğiniz yeni yeteneklerinize güvenmeye başlayacaksınız. Belki özdeğerinizi etkileyen kariyer ve otorite figürleri ile ilgili konularda daha aktif bir iletişim kurmayı öğreneceksiniz. Hayattan aldığınız keyif ile dışavurduğunuz iletişim stilindeki gerginliği, ikili ilişkilerinizle ilgili sorumluluklarınıza sahip çıkarak çözebilirsiniz.


TERAZİ: Önümüzdeki bir yıla yayılan etkisiyle bu tutulmada odakta siz olacaksınız ve kendinizle ilgili hızlı gelişmeler olacak. Belki hayatınızla ilgili yepyeni bir heyecan, yeni bir motivasyon bulacaksınız. Bu motivasyon uzaklarla veya çok sürpriz desteklerle ilgili olabilir. Yeni bir projeye başlayabilir, imajınızı geliştirebilir ve sağlığınızı ön plana almak isteyebilirsiniz. Aile ve maddi kazanç ile ilgili kaynamakta olan gerginliklerden, sorumluluklarınıza sağlam bir şekilde sahip çıkarak kurtulacaksınız.


AKREP: Önümüzdeki bir yıla yayılan etkisiyle bu tutulmada hızlı gelişen konulardan insanlara henüz açıklamadığınız, belki yalnızca tasarı aşamasında olan veya arka plandan yürüttüğünüz projeleriniz ve sırlarınızla meşgul olacaksınız. Kontrol dışı alanınıza düşen tutulma size kör noktada kalanlara ışık tutacak. Belki yakın çevrenizde geçmişten beri kaynamakta olan arkanızdan dönen dolaplar açığa çıkacak, belki psişenizde farkındalığınıza katılmamış konular psikolojik destek ile ortaya çıkacak. Aynı şekilde bu dönemde bilinçaltınız ve gölgelerinizi aydınlatacak spiritüel konulara/eğitimlere/inzivalara katılabilirsiniz. Hiç beklemediğiniz destekler veya düşmanlıklar görebilirsiniz. Biraz dinlenme, akışa bırakma, meditasyon, şifa çalışmaları desteği ve kontrolü tanrıya/evrene bırakma ile ilahi dokunuşları çok daha doğru sezeceksiniz. Yakın çevre iletişim baskısının sizde oluşturduğu gerginliği hayatın latif yönlerine daha disipline bir şekilde odaklanarak(örneğin hoşunuza giden bir sanat dalında uzmanlaşma) ya da kendinizi ortaya koyuş şeklinizi daha sağlamlaştırarak çözebilirsiniz.


YAY: Önümüzdeki bir yıla yayılan etkisiyle bu tutulmada hızla gelişen konular sosyal çevrenizle ilgili olacak. Aradığınız uyumda yeni arkadaşlar edinebilir, networkünüzü genişletebilir, ekip çalışmaları arasında kariyerle ilgili önemli bir anlaşma imzalayabilir, derneklere üye olabilir, çeşitli ittifaklar içinde yer alabilirsiniz. Geçmişten beri kurduğunuz evlilik veya kariyerle ilgili bir hayalinizle ilgili hızlı gelişmeler yaşayabilirsiniz. Akışa bırakma veya belirsizlikler ile maddi kazanç arasındaki gerginliği ailenizin sağlam desteğini arkanıza alarak çözümleyebilirsiniz.


OĞLAK: Önümüzdeki bir yıla yayılan etkisiyle bu tutulmada hayatınızın gelecek rotası ile alakalı hızla gelişen konular olacak. Kariyerinizde yeni pozisyonlar elde edebilir, yeni sorumluluklar alabilir, otorite figürleri ile ilişkileriniz gündeminiz olabilir. Sosyal statünüzde yeniliklerden; bazılarınız dünya evine girerken, bazılarınız çocuk sahibi olabilir, bazılarınız da daha prestijli koşullara terfi edebilir. Sosyal çevrenizle aranızda bazı güç çekişmeleri ise iletişim biçiminizle ilgili sorumluluk almanız veya iletişim dilinizi ciddileştirmenizle çözülebilir.


KOVA: Önümüzdeki bir yıla yayılan etkisiyle bu tutulmada hızla gelişen konular hayattaki anlam arayışınız çevresinde olacak. İdealleriniz ve inançlarınıza yeni bir perspektif katan olaylarla karşılaşacaksınız. Hayat felsefenizi genişleteceğiniz seyahatlere çıkabilir, yabancılarla etkileşebilir, ufkunuzu açan eğitimler alabilirsiniz. Uzaklar ilginizi çekerken belki yurtdışı, vize ve vatandaşlık gibi konular da yeni gündeminiz olabilir. Bilinçaltındaki baskılar ve geleceğinizi kontrol edemediğinizi hissetmenin oluşturduğu gerginlik, özdeğer farkındalığınızı sağlamlaştırdıkça ve güvenli kazanç sağlamanızla çözülebilir.


BALIK: Önümüzdeki bir yıla yayılan etkisiyle bu tutulmada hızla gelişen konular dönüşümleriniz çevresinde gelişecek. Hayatınızda maddi-manevi katkı sağlamayan, alma-verme dengesini bozan her şeyi hayatınızdan çıkararak dönüşüme başlayabilirsiniz. Kriz yaratan endişeleriniz sizin kendinizi yeniden yaratmanız için bir araç sadece. Maddi-manevi ameliyatlar geçirmeniz gerekebilir. Bu dönemde terapiye başlamak olumlu tesir edecektir ve çok derinleri şifalandırmanıza yarayacaktır. Ayrıca araştırmacılığınız da güçlenebilir, gizemli konular ve sırları keşfetmek isteyebilirsiniz. Hayatınızda başkalarına bağlı olduğunuz ortak kazançlar ve varlıklar, maddi manevi borçlar alanında da yeni bir dönem başlıyor. Hayat felsefenizi kökten değiştirmenizi gerektirecek sosyal çevre baskılarının, kendinizle ilgili aldığınız sorumluluk ve disiplinle üstesinden gelebilirsiniz. Aile ve ikili ilişkilerle ilgili daha barışçıl bir iletişim geliştirebilirsiniz.




Kaynaklar:

📜Dünya Astrolojisi Notlarım - AstroArt - Öner Döşer

📜Astrolojide Güneş ve Ay Tutulmaları - Öner Döşer

📜Eagle and the Lark - Bernadette Brady

bottom of page